You are here

El nou eix de Cristóbal de Moura, guanyador d’un premi ‘Ciudad y Territorio’

Un eix verd i pacificat al Provençals de Poblenou

La transformació del carrer de Cristóbal de Moura (entre Fluvià  i Provençals) en un parc lineal, així com els carrers transversals en carrers verds, ha rebut el premi (en la seva categoria B, ‘Actuaciones de alcance local en España’/Proyecto ‘Green Streets’) corresponent a la 4a edició del Premio Ciudad y Territorio-Albert Serratosa 2020. Aquest guardó té caràcter anual i està instituït pel Colegio de Ingenieros de Caminos, Canales y Puertos, de Madrid. La Fundación Caminos valora la proposta feta en aquest àmbit de Sant Martí per evolucionar ‘vers una ciutat verda i resilient ‘.

El passat 30 de novembre, la Fundación Caminos (Madrid), va lliurar-li a l’Institut Municipal d’Urbanisme (Ajuntament de Barcelona), el premi ‘Ciudad y Territorio-Albert Serratosa’ de l’edició 2020, concretament en la categoria B ‘Actuaciones de alcance local en España’/Proyecto ‘Green Streets’’ per un projecte de millora urbanística que ha estat liderat  per la Direcció de Serveis de Projectes i Obres de l’IMU. En concret, aquest guardó valora la proposta executada en aquest àmbit (tram pacificat de Cristóbal de Moura) al districte de Sant Martí, perquè s’hi constata la voluntat per a evolucionar ‘vers una ciutat verda i resilient’.

De fet, aquest primer tram (que s’estén entre els carrers de Fluvià i Provençals) ha transformat en positiu aquesta zona, convertint-se en un nou eix verd amb prioritat per als vianants. Unes obres que van finalitzar a finals de 2019 i que s’estenen al llarg d’un gran espai central de 26 metres d’amplada, amb voreres de 3,5 metres a línia de façana, amb zones d’estada i lleure, jocs infantils, un jardí lineal, zones de passeig i un carril bici i un de serveis.

La reurbanització de Cristóbal de Moura permet, doncs, recuperar espai públic per al veïnat, amb menys trànsit, més qualitat de l’aire i zones més agradables.

Hi predomina el verd, amb 3.500 m² , arbres que afavoreixen la biodiversitat, com corísies o xicrandes, que també aportaran zones d’ombra. A més, els arbustos i les plantes aromàtiques com la sàlvia, el romaní i l’heura atreuen insectes polinitzadors.

Aquesta transformació ha inclòs, també, l’entorn de Ca l’Alier, on s’ha recuperat l’antiga fàbrica, convertint-la en un nou centre d’innovació i dinamitzador de ‘start-ups’ i petites i mitjanes empreses.

Finalment, cal subratllar que aquesta actuació s’emmarca en el pla per a revitalitzar l’àmbit del 22@, que alhora inclou la remodelació del carrer de Pere IV, l’impuls d’habitatge públic, equipaments i espais culturals populars a l’antiga fàbrica de L’Escocesa, la rehabilitació de Ca l’Alier i altres actuacions a l’espai públic.

El projecte guardonat forma part d’un gran eix d’1,27 quilòmetres de longitud que, en un futur,  connectarà el Parc Central del Poblenou, la rambla de Prim i el parc del Besòs, i que suposarà un guany aproximat de 32.000 metres quadrats d’espai verd. La resta de trams  s’aniran consensuant i concretant amb el veïnat, les entitats del barri i el teixit social.

Albert Serratosa, i la Fundación Caminos

Nascut l’any 1927 a Barcelona, Serratosa fou un destacat enginyer de camins i urbanista. Durant la dècada dels seixanta del segle passat es va encarregar de vertebrar l’ordenació del territori metropolità de Barcelona, i també va formar part del grup de treball del Pla Director de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. El 1973 fou cofundador de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de Camins, Canals i Ports de Barcelona, centre on també va ser-ne professor. Anys més tard, es va fer càrrec de la promoció i la direcció del Túnel del Cadí.  Pel que fa a les distincions públiques, se li va atorgar la Medalla d’Honor del Colegio de Ingenieros de Caminos, Canales y Puertos (1984), la Medalla Ildefons Cerdà (1994), màxim reconeixement del Col·legi d’Enginyers de Camins, Canals i Ports de Catalunya i la Creu de Sant Jordi (1996).

El Premi ‘Ciudad y Territorio’ es va instituir l’any 2017 amb caràcter anual i àmbit nacional, i enguany, celebra la seva quarta edició. L’objectiu del guardó és donar a conèixer i difondre actuacions dins l’àmbit de la ciutat i el territori que siguin rellevants, i que contribueixin a mitjà i llarg termini un desenvolupament sostenible dels entorns en els quals s’integren, prestant especial atenció a l’excel·lència, tant en el seu disseny com en la seva planificació i realització.

Així mateix, es premia les administracions i empreses  professionals que, amb les seves decisions, inversions i activitats, hagin aconseguit portar endavant les mencionades actuacions.