#EstiuAmbGuies: Experiències i reflexions sobre el lleure adaptat a les mesures de contenció de la covid-19

02/10/2020 - 14:44

Lleure. Compartim un contrast de vivències d'infants, adolescents, famílies i professionals vinculats al lleure durant l'inusual estiu '20, que revertiran en un plantejament d’activitats més inclusives, creatives, il·lusionants i d’oportunitat per a tothom.

Com van viure infants, adolescents, famílies i professionals les activitats de lleure durant l’estiu excepcional del 2020? Com es van coordinar les entitats organitzadores amb els seus barris i equipaments del territori? Quins aprenentatges positius ens enduem de tot plegat?

Els darrers mesos, aquestes i altres preguntes van generar creixents incerteses entre els i les professionals del sector del lleure a Catalunya, i entre les famílies amb infants i adolescents a càrrec.

Una aposta pel lleure educatiu i la seva inestimable tasca

Escoltant-los atentament i, amb la seva imprescindible col·laboració, l’Ajuntament de Barcelona i els seus departaments de Barcelona Ciutat Educadora i Joventut vam treballar braç a braç per oferir un espai de compartició d’experiències, reflexions i recursos entorn les activitats de lleure adaptades a la nova realitat.

Així, abans i durant la realització de les activitats de lleure, van tenir lloc tres trobades virtuals (emeses a través del Twitter de Joventut), en les quals es va mostrar tot un contrast de vivències que revertiran, en el futur, en un plantejament d’activitats de lleure més inclusives, creatives, il·lusionants i d’oportunitat per a tothom.

Les trobades, enriquides amb la participació de reconeguts docents i investigadors, psicòlegs i testimonis de professionals d’una desena d’entitats del lleure, sumen 762 visualitzacions… i pujant!

En aquest punt, no es pot deixar de mencionar que les activitats dutes a terme enguany s’han realitzat amb gran responsabilitat i esforç col·lectiu i amb la ferma voluntat de posar en valor el seu rol fonamental en l’aprenentatge i el benestar emocional d’infants i adolescents.

Destacar 200 d’elles adreçades a adolescents, que van tenir lloc a Barcelona en el marc de la campanya “100% estiu”, i van rebre una càlida acollida, aconseguint 1816 inscripcions.

En què van consistir exactament les trobades virtuals?

1A TROBADA. 19 de juny de 2020

Presentació virtual de dues guies de suport als monitors i monitores d’activitats d’estiu

  • En un estiu tan inusual com el del 2020, va ser especialment important que els monitors i les monitores comptessin amb eines pràctiques per saber com “enriquir” les activitats des del punt de vista educatiu i com acompanyar emocionalment els infants i adolescents després de mesos de confinament a casa seva, en alguns casos en situacions molt dures. Per aquest motiu, l’Ajuntament va publicar dos nous recursos de suport pedagògic i suport emocional que buscaven completar la formació que ja tenen els monitors i monitores amb determinats coneixements que aquest any es van fer especialment necessaris.

2A TROBADA. 9 de juliol de 2020

Compartim experiències entre professionals del lleure

  • Les qüestions que van centrar aquesta trobada van ser com estaven desenvolupant les activitats d’estiu els i les professionals del lleure i com se sentien com a equip, quines situacions s’estaven trobant amb els infants, adolescents i joves que hi participaven, si s’estaven adaptant a la nova normalitat i quines dificultats s’estaven trobant en aplicar les mesures de seguretat, i, finalment, quines preocupacions els compartien les famílies.

3A TROBADA. 23 de juliol de 2020

Parlem sobre com estan vivint les activitats d’estiu els infants i les seves famílies

  • Com estan vivint els infants i les famílies les activitats de lleure “100% estiu”, i com ha estat la coordinació de les entitats organitzadores amb els seus barris i equipaments del territori? Aquests van ser els dos eixos de la tercera i darrera trobada virtual amb l’equip de la UdG, autor de la “Guia de suport i orientacions pedagògiques”.

Altres recursos i vídeos

Els impulsors d’aquesta iniciativa, Barcelona Ciutat Educadora i Joventut, fem arribar un especial agraïment als i les responsables de les entitats i federacions de lleure educatiu i associatiu i al compromès equip de monitoratge i caps, motors imprescindibles per superar amb èxit els reptes de l’estiu 2020.

Tots els testimonis recollits (projectats o no durant les trobades) es poden visualitzar en aquesta llista de reproducció, juntament amb:

  • El vídeo de presentació de la mesura de govern per garantir i millorar la incidència de l’associacionisme educatiu de base comunitària a la ciutat (maig 2018).