Sant Andreu

El districte de Sant Andreu està situat al nord de la ciutat, està limitat pel riu Besòs i els districtes de Nou Barris, Horta-Guinardó i Sant Martí. Està format per set barris d’origen històric molt divers: la Trinitat Vella, Baró de Viver, el Bon Pastor, la Sagrera, Navas, el Congrés i els Indians, i Sant Andreu de Palomar. Barris vells i barris nous, que conformen un districte lluitador, d’associacions centenàries i d’esperit de carrer.

El districte, d’origen agrícola, evolució industrial i molta tradició comercial, avança a gran velocitat. L'arribada del tren d'alta velocitat (AVE) a Sant Andreu i la creació del gran parc lineal que ha de soterrar la futura estació de la Sagrera i gran part de la trinxera per on circulen les vies, suposarà una gran transformació urbanística també en àmbit de ciutat.

El districte de Sant Andreu representa el 9% de la població de la ciutat i en nombre de llars mostra un pes semblant, i es caracteritza per la seva forta especialització industrial i també per una important activitat comercial.

 • Districte de Sant Andreu
 • Densitat de població
  762 hab./ha
  (dades del 2016)
 • Espais verds per habitant
  4 m2 per habitant
  (dades del 2015)
 • Superfície de zones amb prioritat de vianants
  15 ha
  (dades del 2016)

Diagnosi

El barri de Sant Andreu de Palomar és un dels nous àmbits territorials seleccionats pels districtes per la seva facilitat d’implantació i pels canvis substancials que comportaria aplicar el model, juntament amb part del barri de Sant Gervasi (Sarrià - Sant Gervasi), el nucli antic d’Horta (Horta-Guinardó) i el barri de la Prosperitat.

El barri de Sant Andreu de Palomar és el nucli més antic del districte, conserva una compacta i a vegades discordant trama urbana de carrers estrets bona part d’ells pacificats, i és àmbit d’estudi del programa Superilles. Els seus límits són el carrer de Rovira i Virgili (antiga Riera d'Horta), el passeig de Santa Coloma, l'avinguda Meridiana i les vies de ferrocarril.