Sessió de presentació del nou Pla d'Usos de l'Eixample

Participació. Tindrà lloc el 21 de juliol, a les 18 hores, a la seu del Districte, i serà el punt de partida del procés participatiu del nou Pla d'Usos de l'Eixample.

Tindrà lloc el 21 de juliol, a les 18 hores, a la Sala de Plens de la seu del Districte (Aragó 311). La sessió es desenvoluparà en format presencial. Per assistir-hi, cal inscripció prèvia.

El mes de març es va aprovar inicialment en Comissió de Govern de l’Ajuntament de Barcelona un nou Pla d’Usos per a l’Eixample, l’eina que ha de permetre regular la implantació de determinades activitats en el territori del districte, com restauració i activitats musicals; establiments alimentaris com autoserveis i comerços alimentaris amb degustació; i locals vinculats a l’activitat turística com el lloguer de bicis i la venda de viatges, entre altres.

Després d’un període d’exposició pública, ara s’obre un període participatiu per definir la nova regulació dels establiments de pública concurrència del districte.

Preservar el veïnat i el comerç de proximitat

L’objectiu principal del nou Pla d’Usos de l’Eixample és preservar la identitat del districte, la vida quotidiana del veïnat i l’equilibri entre els diferents tipus de negocis en un entorn que viurà una transformació molt important a partir d’aquest estiu amb la implementació del pla Superilla Barcelona i la creació dels nous eixos verds i places de l’Eixample. I es preveu que fins al 2030 les intervencions arribin de manera gradual a un total de 21 eixos i 21 places. Això donarà lloc a espais pacificats amb prioritat per als vianants, que afavoriran anar a peu i amb bicicleta, i a espais de trobada pensats per als usos cívics a escala de barri.

En aquest marc, es vol evitar que hi hagi un monocultiu d’activitats principalment vinculades a la restauració i al turisme, per fer compatible l’activitat econòmica amb l’habitatge i potenciar la implantació de comerços relacionats amb les necessitats del dia a dia del veïnat.

Per fer-ho, el nou Pla d’Usos marca tres tipus d’establiments (activitats de concurrència pública com la restauració o les activitats musicals, establiments alimentaris i establiments vinculats a l’activitat turística), i regula el nombre màxim d’establiments que hi podrà haver, la distància entre locals del mateix tipus i les superfícies mínimes i màximes.

També estableix una regulació única per a tot l’Eixample, excepte els mercats municipals, fet que simplifica les normatives vigents i substituirà els plans d’usos del barri de Sant Antoni i del carrer Girona.

Actualment, l’Eixample compta amb 14.416 locals, i un 28% estan destinats a la restauració, autoserveis, comerços alimentaris, botigues de conveniència i activitats musicals. A més, només les activitats de restauració i degustació suposen el 20% de tots els establiments del districte i gairebé el 30% dels locals dedicats a la restauració de la ciutat.