Com fer front a l’emergència climàtica

Del 5 d'octubre al 30 de novembre de 2020

La mitigació i adaptació al canvi climàtic és un dels grans reptes del nostre temps. Un dels seus aspectes clau és el desafiament energètic. I més concretament, com capgirar la dependència energètica dels combustibles fòssils. Per limitar l’escalfament global cal apostar per l’eficiència energètica i promoure les energies renovables. Finalment, es tracta de transformar el model energètic i repensar les polítiques urbanes i regionals. En aquest cicle hi aprofundim.

Cicle coordinat per: Lluís Reales
 
Programació

El planeta que volem els joves 

Dilluns 5 d’octubre a les 19h. Activitat en directe des del canal de YouTube de Biblioteques de Barcelona. Jana Galindo i Andrey Salas, representants de Fridays for Future.

El fenomen Greta ha despertat consciències i ha provocat la mobilització de milers de joves arreu del món. Dos representants de Fridays for Future-Barcelona ens expliquen quin futur ambiental somien.

Les claus de la transició energètica

Dilluns 19 d’octubre a les 19h. Activitat en directe des del canal de YouTube de Biblioteques de Barcelona. Ramon Sans, enginyer industrial, autor dels llibres El col·lapse és evitable i La darrera oportunitat.

L'aposta per les energies renovables i l’autoconsum són clau per al canvi del model energètic. Quin és el balanç energètic de ciutats com Barcelona? Quines polítiques energètiques s’han d’impulsar des de l'Administració? Les ciutats hauran de pactar amb el territori per tenir l’energia que necessiten per funcionar?

Cap a les ciutats sostenibles: motors de canvi per a la transformació

Dilluns 26 d’octubre a les 19h, Activitat en directe des del canal de YouTube de Biblioteques de Barcelona. Alba Cabañas, economista, directora del Laboratori d’Ecoinnovació de la Fundació Fòrum Ambiental.

Les ciutats són un agent clau per fer front al canvi climàtic. Tot i que no tenen suficient poder polític per actuar en molts àmbits, han esdevingut el principal laboratori d’experiències cap a la sostenibilitat. 

L’Agenda 2030 de Nacions Unides, una eina útil?

Dilluns 2 de novembre a les 19h. Activitat en directe des del canal de YouTube de Biblioteques de Barcelona. Lluís Reales, periodista especialitzat en medi ambient, salut i ciència.

Els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible són una iniciativa ambiciosa per encarar els principals problemes de les societats humanes avui. Però els models de governança actuals són adequats per fer front a reptes complexos com l’emergència climàtica? 

La mobilitat elèctrica, solució per a les ciutats?

Dilluns 9 de novembre a les 19h. Activitat en directe des del canal de YouTube de Biblioteques de Barcelona. Ashley Black, químic i investigador de l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC).

La mobilitat elèctrica agafa força i impulsa l’aparició de nous agents empresarials. Però és realment la solució a la problemàtica de la mobilitat? Quins són els reptes tecnològics encara no resolts? 

Últimes notícies sobre el canvi climàtic

Dilluns 16 de novembre a les 19h. Activitat en directe des del canal de YouTube de Biblioteques de Barcelona. Josep Enric Llebot, catedràtic de Física de la UAB, autor dels llibres El temps és boig? i El canvi climàtic.

La comunitat científica fa dècades que alerta sobre l’escalfament global. Darrerament, la ciutadania demana més informació i reclama accions concretes als representants polítics. Quines són les darreres novetats de la recerca científica? Hi ha interrogants encara oberts? 

Quin paper té l'energia nuclear davant la crisi climàtica?

Dilluns 23 de novembre a les 19h. Activitat en directe des del canal de YouTube de Biblioteques de Barcelona. Marcel Coderch, enginyer de telecomunicacions i autor del llibre El miratge nuclear.

L’energia nuclear genera residus radioactius però no contribueix a l’escalfament global. Són les centrals nuclears part de la solució a l’emergència climàtica? O són un miratge per resoldre la crisi energètica? 

Els Objectius de Desenvolupament Sostenible en temps de pandèmia: què hem de prioritzar a Catalunya? 

Dilluns 30 de novembre a les 19h. Activitat en directe des del canal de YouTube de Biblioteques de Barcelona. Arnau Queralt, ambientòleg, director del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS).

La pandèmia ha canviat les nostres vides i condicionat les polítiques públiques. En el cas de Catalunya, com condiciona les polítiques ambientals i l'Agenda 2030 impulsada pel Govern?

 

Emergència climàtica