Continguts dels cursos de les Antenes Cibernàrium

ITINERARIS

Sabeu treure el màxim rendiment a l' smartphone? Coneixeu tots els avantatges de la vostra tauleta? Sabeu com funcionen tots els programes de l'ordinador? Si alguna vegada us heu plantejat una d'aquestes preguntes, de segur que us interessen les activitats que trobareu en aquests itineraris.

Itinerari 1 - ORDINADOR

Aquí descobrireu aquest tipus de dispositius i els seus components, com emmagatzemar informació i iniciació als fitxers digitals.

Itinerari 2 – TELÈFON INTEL·LIGENT

En aquest itinerari aprendràs com s’utilitzen els smartphones o tauletes (dispositius mòbils), com rendibilitzar la memòria, instal·lar aplicacions i, així com fer ús dels serveis missatgeria instantània.

Itinerari 3 – MULTIDISPOSITIU

Inicia’t al món d’Internet i navega de forma segura. En aquest itinerari aprendràs com s’utilitzen els navegadors en els diferents dispositius, com cercar informació, de quins serveis disposes a la Xarxa, el funcionament del correu electrònic i la descàrrega d’informació, així com les noves modalitats de consum per Internet per tal d’estalviar temps i diners d’una manera fàcil i segura.

Itinerari 4 – XARXA

Aquest itinerari et permetrà conèixer algunes de les principals eines de participació i aprenentatge disponibles a la xarxa, gestionant i protegint la teva identitat digital. Descobriràs el funcionament de Twitter i Instagram, com comunicar-te amb altres persones a distància i les possibilitats que t’ofereix Internet per accedir a continguts culturals i educatius de qualitat.

PROJECTES ANTENES BÀSIQUES CIBERNÀRIUM

Amb els projectes busquem a través d’un repte, adquirir noves habilitats com ara l’autoaprenentatge, la capacitat crítica a l’hora de triar una eina TIC, la resolució de problemes, la col·laboració, la creació de contingut digital, etc. Aprendrem a ser competents digitals. Cada projecte està distribuït en quatre sessions de quatre hores.

P1.1-Creem un blog de receptes saludables

Aprèn a cercar informació fiable i segura per Internet relacionada amb l’alimentació saludable i crea documents col·laboratius en el núvol amb aquesta informació. Inicia’t en els blogs publicant informació sobre receptes de cuina saludables i coneix aplicacions de telèfon mòbil relacionades amb la salut.

Competències digitals que treballarem: Cerca general i cerca específica d’informació a Internet, Creació de documents col·laboratius amb Google Documents, Creació de Full de Càlcul amb Google, Creació de Blog amb Wordpress i Exploració / Instal•lació d’aplicacions de salut al telèfon mòbil.

Cal inscripció prèvia

P2.1 Fem un mapa digital del barri amb fotografies i realitat augmentada

Inicia’t en la creació de mapes digitals col•laboratius geolocalitzant el patrimoni del barri. Incorpora al mapa fotografies i imatges que editaràs prèviament i afegeix alguns elements bàsics de realitat augmentada. Crearem un document col•laboratiu on farem un recull de tota la informació.

Competències digitals que treballarem: Cerca general i específica d’informació a Internet, Geolocalització i creació de mapes col·laboratius amb Google Maps, Edició fotogràfica en línia i amb aplicacions mòbils, Creació de realitat augmentada i Creació de document col•laboratiu amb Documents de Google.

Cal inscripció prèvia

P3.1 Dones, dissenyem una revista digital

Creació d’una revista digital o fanzine dedicat a la dona aprenent a fer servir eines digitals com editors d’imatge en línia, aplicacions per al telèfon intel·ligent que permeten l’escaneig, el retoc fotogràfic, el bloc i les xarxes socials. A més de posar en pràctica competències digitals com la cerca, selecció i filtratge d’informació o la co-creació de contingut digital.

Cal inscripció prèvia

P4.1 Gravem un videotutorial sobre la creació d'un hort urbà

Introdueix-te en el món de l’edició de vídeo i àudio tot fent un videotutorial del procés de creació d’un planter, i comparteix-lo en les xarxes socials.
Competències digitals que treballarem: Cerca general i específica d’informació a Internet, Creació i edició de vídeo de vídeo (Youtube / Shotcut), Edició d’àudio (Audicity) i Creació de Presentacions col•laboratives amb Presentacions de Google.

Cal inscripció prèvia

P5.1 Edita les teves imatges per crear un còmic

Inicia’t en la creació, edició i retoc d’imatges afegint filtres, escenes, globus de text i d’altres elements. Aprèn a muntar les vinyetes i imatges en format còmic i comparteix-lo en les xarxes socials.

Competències digitals que treballarem: Cerca general i específica d’informació a Internet, Creació i edició d’imatges amb diverses eines (locals i en línia) d’edició d’imatge, Creació de documents col•laboratius amb Documents de Google i Disseny i muntatge amb editors online o programes específics de muntatge de còmics.

Cal inscripció prèvia

P6.1 Creem una infografia per promoure la mobilitat sostenible

Agafes el cotxe cada dia per anar a treballar o utilitzes transport públic? Fas servir la bicicleta o et desplaces a peu? En aquest projecte, reflexionarem sobre l’impacte mediambiental de les nostres eleccions de mobilitat urbana. Cercarem informació a la xarxa, recollirem dades en un full de càlcul, compararem costos i emissions de CO2, i mostrarem les conclusions obtingudes en una infografia.

Cal inscripció prèvia

P7.1 Fem un lloc web col•laboratiu sobre consum responsable

Vols descobrir els recursos que t’ofereix la xarxa per consumir de forma més responsable? Cercarem pàgines web, materials audiovisuals, aplicacions mòbils i iniciatives locals que ens permeten donar una segona oportunitat a les coses que ja no usem mitjançant la seva reparació, reutilització o reciclatge. Les recopilarem de forma col•laborativa i les publicarem a un lloc web perquè altres persones també les coneguin.

Cal inscripció prèvia

Per inscriure's als cursos i tallers, cal tenir el carnet de Biblioteques. Les inscripcions es poden fer per internet o a la mateixa biblioteca, i comencen el dia 15 del mes anterior o 16 si el 15 cau diumenge, a totes les biblioteques de Barcelona.

Continguts Antenes
Enllaços relacionats: