La invasió de la ciència-ficció

Del 29 d'octubre al 3 de desembre de 2020

Un cicle de xerrades i sessions de contes per a adults que té com a objectiu donar a conèixer i apropar al gran  públic aquest gènere literari que ja compta amb més de dos segles d’història i s’ha convertit en un dels pilars de la cultura del nostre temps. A través d’aquesta sèrie de xerrades, coincidint amb el centenari del naixement de tres figures del gènere literari de la ciència-ficció, Isaac Asimov (1920-1992), Ray Bradbury (1920-2012) i Frank Herbert (1920-1986), els assistents podran conèixer els fonaments del gènere, així com els autors i les obres més representatives fins als nostres dies, entre els quals es troben els tres autors homenatjats.

Cicle coordinat per: Ángel F. Bueno, fundador i director del projecte “Fundación Asimov”.

Hi col·labora: projecte “Fundación Asimov”

Programació

La invasió de la ciència-ficció. Presentació del cicle

Dijous 29 d’octubre a les 18:30 h, a la B. Montserrat Abelló. Ángel F. Bueno, fundador i director del projecte "Fundació Asimov".

Una revisió de la presència i la influència del gènere en diversos àmbits del nostre dia a dia, que van des de les activitats d'entreteniment a les aules de les escoles als noticiaris, passant per la premsa científica i fins i tot la política.  

Visions del futur per a Bradbury, contes per a adults

Dilluns 2 de novembre a les 22 h, en línia a l’Instagram de @bibliotequesbcn_acasa. Inés Macpherson, narradora.

El futur que Bradbury va retratar ens parla de censura, de la mort de la cultura, de la desaparició de literatura i de la fantasia. Però ell no va ser l’únic que va imaginar la humanitat que vindria. Descobrirem els futurs possibles que Bradbury i altres autors van dibuixar amb les seves paraules.

Ciència-ficció: la literatura del nostre temps 

Dijous 5 de novembre a les 18:30 h, en línia a Zoom (ID: 872 0760 0180). Ángel F. Bueno, fundador i director del projecte "Fundació Asimov".

Les principals característiques del gènere i la seva evolució fins als nostres dies, a més de les seves obres i els seus autors més representatius. L'objectiu és oferir una visió general amb referències prou representatives i assequibles per a qualsevol lector o lectora que tingui interès a iniciar-se en la lectura d'aquest gènere. 

Centenari d'Isaac Asimov: mestre de la ciència-ficció i la divulgació

Dilluns 9 de novembre a les 18:30 h, en línia a Zoom (ID: 872 0760 0180). Miquel Barceló, escriptor, editor i traductor, especialitzat en ciència-ficció.

La vida i l'obra més representativa d'un dels "tres grans" de la ciència-ficció, prolífic escriptor i un dels millors divulgadors científics del segle XX. 

Xerrada sobre la pel·lícula: Fahrenheit 451 (1966-François Truffaut).

Dimarts 10 de novembre a les 18:30h, en línia a Zoom (ID: 872 0760 0180). Juan Miguel de la Torre, escriptor, articulista i realitzador.

Amb una introducció sobre l'autor i la novel·la Fahrenheit 451, revisem aquest clàssic de cinema de ciència-ficció, adaptació de l'obra homònima de Ray Bradbury, novel·la sorprenentment vigent i considerada una de les tres grans novel·les distòpiques del segle XX, al costat de 1984 (George Orwell) i Un món feliç (Aldous Huxley). 

Històries del cos elèctric, contes per a adults

Dimecres 11 de novembre a les 22 h, en línia a l’Instagram de @bibliotequesbcn_acasa. Inés Macpherson, narradora.

Bradbury va imaginar cases intel·ligents, androides i comunicadors que no deixen en pau; Asimov va imaginar màquines, ordinadors, robots i un món immens ple de preguntes i somnis. I encara que per a nosaltres aquests mots no ens semblin tan estranys, les històries amb què ells els van donar vida encara bateguen amb força i ens diuen molt de nosaltres i del món que ens envolta.

Centenari de Frank Herbert: el pare de la ciència-ficció ecològica

Dilluns 16 de novembre a les 18:30 h, en línia a Zoom (ID: 872 0760 0180). Ángel F. Bueno, fundador i director del projecte "Fundació Asimov".

Conegut, sobretot, per la sèrie de novel·les que conformen la saga de Dune, obra popularitzada per la pel·lícula del mateix títol dirigida per David Lynch el 1984, ens acostem a la vida i obra d'aquest escriptor, considerat pare de la ciència-ficció ecològica (o biològica) i un exponent fonamental de la ciència-ficció sociopolítica. 

L'univers extraordinari de Bradbury i Asimov, contes per a adults

Dimecres 18 de novembre a les 22 h, en línia a l’Instagram de @bibliotequesbcn_acasa. Inés Macpherson, narradora.

Tots hem mirat en algun moment el cel per veure les estrelles, per imaginar planetes, per pensar com seria viatjar per la immensitat de l’espai. Civilitzacions que habiten la lluna o Mart; naus que es perden en la foscor o ens conviden a viatjar més enllà del que podríem haver somiat.. A través dels contes de Bradbury, Asimov, Philip K. Dick i altres autors obrirem una finestra a l’univers per descobrir com el van imaginar i com el van poblar amb històries extraordinàries.

Els robots que Asimov ens va deixar

Dilluns 23 de novembre a les 18:30 h, en línia a Zoom (ID: 872 0760 0180) . Ángel F. Bueno, fundador i director del projecte "Fundació Asimov”.

Els robots i les intel·ligències artificials, que avui ja són realitat, constitueixen un dels temes i dels personatges recurrents dins del gènere de la ciència-ficció, però no seria fins a l'arribada d'Isaac Asimov i els seus relats i novel·les que aquestes creacions adoptarien un nou enfocament i aconseguirien la seva maduresa, influint fins i tot en la investigació i el desenvolupament de la ciència robòtica actual. 

Centenari de Ray Bradbury: el poeta que va conquistar Mart

Dimarts 24 de novembre a les 18:30 h, en línia a Zoom (ID: 872 0760 0180). Miquel Barceló, escriptor, editor i traductor, especialitzat en ciència-ficció.

El 1950, l'escriptor Christopher Isherwood el va sobrenomenar com "el poeta de la ciència-ficció" després de llegir Les cròniques marcianes. Ens acostem a la vida i obra d'aquest singular escriptor de ciència-ficció, autor també de la no menys coneguda Fahrenheit 451, a qui el director de cinema José Luis Garci va anomenar "l'humanista del futur". 

El doctor Asimov i el sexe

Divendres 27 de novembre a les 18:30 h, en línia a Zoom (ID: 872 0760 0180).  Salvador Bayarri, escriptor i divulgador científic.

Isaac Asimov sempre ha estat criticat per la seva pudor a l'hora de tractar el sexe i per la poca presència de dones rellevants en les seves històries. No obstant això, es va convertir en un ferm defensor de l'alliberament de la dona. Descobrirem les llums i ombres del "bon doctor" en qüestions de gènere i sexe, i com va evolucionar al costat de la resta de la societat americana. 

La invasió de la ciència-ficció. Frank Herbert: Dune i l'evolució humana

Dilluns 30 de novembre a les 18:30 h, en línia a Zoom (ID: 872 0760 0180). Salvador Bayarri, escriptor i divulgador científic.

Una xerrada que aprofundeix en la figura de Frank Herbert, la seva saga de Dune i les influències que van portar l'autor a escriure-la, i desenvolupar temes al llarg de la saga com la supervivència, el conflicte i les possibilitats de desenvolupament de l'espècie humana. 

Els límits de la imaginació, contes per a adults

Dijous 3 de desembre a les 22 h, en línia a l’Instagram de @bibliotequesbcn_acasa. Inés Macpherson, narradora.

Tant Bradbury com altres autors van posar-se en la pell d’un nen que observa el món i el futur. Aquest és un petit recorregut per alguna d’aquestes mirades: històries on les pors i els desitjos infantils es troben amb les pors i les fantasies adultes; històries on els nens miren i ens parlen del món i on els adults no saben veure el que tenen al davant.

Totes les activitats estan adaptades a les mesures de seguretat i protecció davant de la covid-19. És obligatori l’ús de la mascareta.