Reprenem els Clubs de Lectura Virtuals

Clubs de lectura. Ja pots consultar la programació dels Clubs de Lectura Virtuals d’aquesta tardor.

Des del mes d’abril de 2020 més de mil dues-centes cinquanta persones han participat en els clubs de lectura virtuals de Biblioteques de Barcelona, una iniciativa que promou la lectura i el diàleg a través de les noves tecnologies.

Els Clubs de Lectura Virtuals són clubs de curta durada (d’una, de dues o de tres sessions) que permeten no només la inclusió de novetats editorials, sinó sobretot donar l’opció que cada lector, mes a mes, pogués dissenyar el seu itinerari lector (a diferència del que passa en els clubs de lectura presencials).

Aquests Clubs poden estar conduïts per periodistes culturals i crítics literaris, així pels mateixos autors de les obres o els editors. La trobada amb un autor en un club de lectura és una oportunitat única per a conèixer de primera mà qüestions relacionades amb la concepció i l’escriptura d’un llibre. Amb la participació d’editors la panoràmica s’amplia, així, durant quatre setmanes, expliquen l’obra i de quina manera encaixa en el catàleg de l’editorial, parlen sobre la seva relació amb l’autor, justifiquen la tria del traductor o comparteixen els motius pels quals han escollit una coberta.

Es tracta de clubs de lectura en què escriptors, editors, traductors i periodistes culturals conversen amb els lectors a través d’una app de missatgeria instantània (Tellfy) i per videoconferència. Una nova manera de llegir i de parlar de literatura que permet una lectura augmentada de les obres, que són en format digital (eBiblioCat).

A través d’enllaços compartits, el conductor vincula una obra amb altres continguts que hi ha a la xarxa, com ara crítiques, ressenyes, articles, entrevistes, música, pintura o cinema, creant una estructura en forma de teranyina que permet una lectura oberta, expansiva i relacional.

Per participar-hi, cal disposar d’un dispositiu mòbil (telèfon o tauleta) i seguir els passos següents:

  • Instal•lar Tellfy en el dispositiu mòbil i donar-s’hi d’alta com a usuari
  • Sol•licitar l’admissió al club a través de l’enllaç corresponent (les places són limitades)

Tots els clubs de lectura virtuals es fan amb la col•laboració del Servei de Biblioteques de la Diputació de Barcelona i del Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya.