La Biblioteca Gabriel García Márquez finalista al Premi Millor Biblioteca Pública del 2023 de l'IFLA

Biblioteques. La biblioteca ha estat seleccionada com a finalista al Premi internacional de Millor Biblioteca Pública del 2023 que lliura la Federació Internacional d'Associacions i Institucions Bibliotecàries (IFLA).

La biblioteca comparteix nominació amb les biblioteques: Janez Vajkard Valvasor Krškov Public Library (Eslovènia), la City of Parramatta Library (Austràlia) i la Shangai Library East (Xina).

La guanyadora del premi, que atorguen la Federació Internacional d’Associacions i Institucions Bibliotecàries (IFLA) i Systematic,  s’anunciarà el 21 d’agost durant la 88a edició del Congrés Mundial de Biblioteques i Informació organitzat per l’IFLA que enguany se celebra a Rotterdam.

La Biblioteca Gabriel García Márquez ha estat seleccionada com una de les quatre millors biblioteques del món 2023 per la bona valoració dels següents punts: la interacció amb l’entorn i la cultura local, la qualitat arquitectònica de l’edifici, la flexibilitat dels espais i serveis, la sostenibilitat, el compromís amb l’aprenentatge i connexió social, la digitalització i solucions tècniques dels serveis, el compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible que marca Nacions Unides i la visió global del servei que estableix l’IFLA.

Les darreres biblioteques guanyadores d’aquest premi han estat: la Missoula Public Library (EUA), Deichman Bjørvika (Noruega) i l’Oodi Helsinki Central Library (Finlàndia).

La Biblioteca Gabriel García Márquez, inaugurada el maig de 2022, és la biblioteca central del districte de Sant Martí. És un bonic edifici de sis plantes amb una estructura de fusta vista de gairebé 4.000 m². Un equipament cultural i de proximitat per als veïns i veïnes d’un districte amb una gran vitalitat i activitat de la societat civil, organitzada en entitats del teixit social, cultural i educatiu del territori.

La biblioteca, especialitzada en literatura llatinoamericana, porta el nom del Premi Nobel de Literatura Gabriel García Márquez. Barcelona honora d’aquesta manera a l’escriptor i periodista colombià, que va viure a la ciutat del 1967 al 1975.
La biblioteca aspira a convertir-se en un centre de difusió i dinamització de la cultura llatinoamericana. Atesa la col·laboració entre Biblioteques de Barcelona i Casa Amèrica Catalunya, s’hi organitzen propostes de promoció cultural com el KM Amèrica. Festival de Literatura Llatinoamericana, que enguany celebra la segona edició.

L’estudi SUMA Arquitectura ha estat guardonat amb el Premi Ciutat de Barcelona d’Arquitectura 2022 pel magnífic disseny de l’edifici.

La biblioteca incorpora estratègies sostenibles que han permès obtenir la certificació Gold LEED. Aquest és un sistema internacional de certificació d’edificis sostenibles que es basa en la incorporació en el projecte d’aspectes relacionats amb l’eficiència energètica, l’ús d’energies alternatives, la millora de la qualitat ambiental interior, l’eficiència del consum d’aigua, la selecció de materials…

El 28 de maig del 2022, dia de la inauguració, la biblioteca va registrar un total de 7.247 visites, es van fer 244 nous carnets i es van prestar 1.147 documents. Des d’aleshores, les xifres d’aquest nou equipament són aclaparadores.
Les dades més destacades d’aquests mesos (juny 2022 /maig 2023) són un èxit. La biblioteca ha rebut la visita de 277.578 persones amb una mitjana de 947 visites diàries. S’han realitzat 75 activitats amb gairebé quatre mil assistents. S’han registrat un total de 128.695 documents en préstec. I per acabar una xifra molt especial, la biblioteca ha fet més de sis mil carnets a nous usuaris i usuàries de les biblioteques!