Jardí Interior de Tinta Fina

Art i llibres. Exposició del 14 de desembre al 31 de gener de 2024, a la Biblioteca Joan Miró, del projecte artístic de Tinta Fina (Nuria Inés). Treball impulsat per Homesession en el marc del programa Ex-Libris. Col·labora Biblioteques de Barcelona.

L’artista Tinta Fina ha estat la seleccionada per realitzar una residència artística del programa Ex-Libris de Homesession. Aquest programa, en col·laboració amb Biblioteques de Barcelona, pretén transformar les biblioteques públiques en espais de creació contemporània.

Durant la seva residència, l’artista ha desenvolupat el projecte Jardí Interior.

La Biblioteca Joan Miró acollirà la instal·lació Jardí Interior del 14 de desembre al 31 de gener de 2024. Per a fer-la possible ha estat necessària la col·laboració de persones lectores, diversos clubs de lectura i entitats que han volgut reunir-se amb l’artista per a compartir imatges, records i històries personals.
Inauguració el dijous 14 de desembre, a les 18.30 h. L’artista oferirà una visita guiada a les 19 h.

El Jardí Interior és un ecosistema en forma de cadena de confessions i vivències compartides. Una cadena tròfica d’igual a igual, entre els continguts de la biblioteca i els usuaris que hi estan vinculats. La proposta consisteix en efecte en generar un conjunt de senyals gràfics i situar-les entre els llibres de la biblioteca. Aquests senyals en forma d’il·lustracions expandides, fan referència a un record o vivència personal, que un lector anònim relaciona amb un llibre concret.

Són moltes les persones que atorguen a un llibre, o al fragment concret d’un llibre, un sentit i una importància especial, fins a tal punt que alguns el converteixen en fetitxe: es tracta de lectures amb les quals han establert un vincle privilegiat, i a la que hi associen una sensació, memòria o experiència íntima. Amb Jardí Interior les vivències individuals de les lectores esdevenen punts de referència en forma de dispositius gràfics. Aquests s’ubiquen entre els llibres de la biblioteca, per tal que altres persones els puguin trobar i consultar.

El projecte funciona en forma de cadena d’històries. Les lectures, amb les quals les lectores han teixit una relació singular i que són disponibles a la biblioteca, en són el punt d’inici. Entre els mateixos llibres s’hi afegeixen les il·lustracions generades per Tinta Fina, que representen les experiències personals d’aquestes lectores, generant així un entramat de relats íntims.

Aquestes narracions, arrelades a les lectures que ofereix el centre, formen al seu torn una memòria emocional, que es comparteix amb les persones que visiten la biblioteca i descobreixen aquests senyals entre els llibres. Els vincles amb els llibres produeixen així connexions interpersonals d’una manera aleatòria: l’atzar relatiu a les consultes i préstecs de llibres. El projecte navega doncs de l’experiència individual de la lectura a la construcció d’una comunitat d’evocacions.

L’artista Tinta Fina (Barcelona, 1987) treballa mitjançant l’escolta activa dels altres, d’on extreu els guions per als seus relats gràfics i il·lustracions. Formalitza les seves propostes des del còmic expandit, entenent-lo com un dispositiu de lectura visual que s’estén en l’espai i que fomenta una vivència compartida.

Ha mostrat el seu treball en projectes com Exvots a una Veu amiga (C.C. Baró de Viver, 2023), Un altre Paisatge en Crisi (Homesession, 2022), Dibujo tu vida i Pasasfalto (Centro de arte Recoleta, Argentina 2019). També ha publicat amb altres 6 autores la novel·la gràfica Padrines (Ed. Pagès, 2022) i La importancia de ser rosa amb guió de M. Angel Blanca (Ed. Barrett, 2017).
Ha estat artista resident a L’Escocesa (Barcelona), a casa d’artistes (Menorca), al centre d’art Recol·lecta (Buenos Aires) i a Experimentem amb l’art (Barcelona).

Actualment, combina l’activitat com a artista visual amb la relatoria gràfica i l’educació.
Com a relatora gràfica intervé o participa en projectes d’altres artistes o col·lectius aportant des del relat gràfic, és el cas de “Les comunitats del Gel” d’Ona Bros, “Mèdiums” amb el col·lectiu DU-DA o “els enemics del poble i l’infern” de Lluc Mayol.

En el vessant educatiu, ha estat o està vinculada en diversos programes d’art i educació com són: “la Comiquera” (CCCB), “en residència” (Experimentem amb l’art + Icub), “Còpia, dibuixa i distribueix” (MACBA), el programa “Interseccions” (Ajt. del Prat de Llobregat) o el grau en BBAA de BAU.

“Jardí Interior” és un projecte de Tinta Fina (Nuria Inés) impulsat per Homesession en el marc del seu programa Ex-Libris en col·laboració amb Biblioteques de Barcelona i desenvolupat a les biblioteques Joan Miró i Poble-sec – Francesc Boix, La Capella, amb els clubs de lectura i les entitats TraCE (Associació Catalana de Traumàtics Cranioencefàlics i Dany Cerebral) i I Biscotti.